Konkurshjælp.dk

Alternativ gældsrådgivning

Personlig hæftelse

Personlig hæftelse, selvskyldnerkaution eller hvad de nu kalder det, er noget “fanden har skabt”. Ja undskyld mit sprogbrug, men jeg mener det virkelig…..

GC05-023Rigtigt mange mennesker, har mere eller mindre frivilligt skrevet under, på en eller flere personlige hæftelser. Det sker typisk i forbindelse med optagelse af alle former for banklån. I forbindelse med optagelse af realkreditlån og andre boliglån. I forbindelse med optagelse af lån til mindre virksomheder og landbrug og sikkert også i mange andre sammenhænge.

Naturligvis skal “pantelånerne” have en vis sikkerhed, for at få deres penge tilbage, men dette er helt ude af proportioner. Ofte er der jo stillet sikkerhed, i form af pant i hus, bil, virksomhed, eller hvad det nu er man skal låne penge til.

Min anke går på, at kreditor med sådan en personlig hæftelse i hånden, kan forfølge folk resten af livet. Der burde som minimum være en tidsbegrænsning på hæftelsen, og et krav om, at hvis det er stillet rimelig sikkerhed i form af pant, ja så er det ulovligt at oprette/opretholde sådan en sideløbende selvskyldnerkaution. Endvidere burde det være således, at hvis den der begærer eksempelvis tvangsauktion af et hus, både har pant og selvskyldnerkaution, ja så bortfalder kautionen, straks efter tvangsauktionen. Det er bare min mening om den sag!

GC05-062Ikke nok med den livsvarige gyldighed, pantelånerne kan også finde på at sælge hæftelsen. Så er det pludselig nogle helt andre som kommer og kræver dig, for noget du har skrevet under på, for længe siden, i en helt anden sammenhæng. Det burde simpelthen ikke være lovligt!

For mit eget vedkommende, har jeg en sådan personlig hæftelse, underskrevet for længe siden, i en lille lokal bank som er gået konkurs. Gæld og hæftelse har skiftet hænder flere gange og er nu havnet hos et eller andet udenlandsk firma, der har det som levevej at opkøbe gæld. Jeg er glad for at det ikke var en gangstergruppe eller den russiske mafia som bød højst!

Nå men skulle disse “lånehajer” finde på at indkalde mig til fogedretten, vil jeg påstå at jeg ikke har lånt nogen som helst penge af dem, endsige skrevet under på noget som helst. Dog kan det være at jeg kontakter min super-advokat, som måske anbefaler at smide insolvenskortet i stedet. Men det kunne være spændende at få afklaret om de kan bruge sådan et gammelt personligt dokument til noget. Risikoen er at de nu sælger det videre til en gangstergruppe eller den russiske mafia! 

Efter min mening skulle det simpelthen være forbudt ved lov, at en kreditor kan sælge og overdrage en gældspost, uden debitors accept og underskrift! Den der køber en misligholdt gældspost, gør det jo med “vidt åbne øjne”.

Endelig er det som regel kun mindre erhvervsdrivende og privatpersoner, der tvinges til at skrive under på dette “fandens” dokument. Direktørerne i store virksomheder og de store boligspekulanter, altså dem der låner virkeligt mange penge, har jeg ikke indtryk af skriver under på noget som helst, der kan bringe dem personligt på spanden. Behøver jeg at nævne bankdirektørerne fra de krakkede banker – de bor stadig i deres store strandvejsvillaer!

Updated: 26. oktober 2015 — 7:25

Skriv et svar

Konkurshjælp.dk © 2015 Frontier Theme